‘Hoe ga je het aan je kleinkinderen uitleggen als die over vijftig jaar vragen wat je gedaan hebt om het zeewater tegen te houden?’ Dat schrijft Rutger Bregman over zijn brief aan alle Nederlanders om actie te ondernemen nu de zeespiegel stijgt. Onder andere bekend door zijn kritische uitspraken op het World Economic Forum en zijn reeds gepubliceerde ‘De meeste mensen deugen,’ schrijft hij ‘Het water komt’ over de alarmerende situatie van Nederland, en de rol van de Nederlanders in het verleden en in de toekomst.  

Vanaf maandag 3 Februari tot en met vrijdag 7 Februari krijgt heel Nederland de kans om kennis te maken met, en zich te verdiepen in, de circulaire economie. In deze week delen circulaire organisaties, ondernemers en overheden hun kennis met het organiseren van workshops, excursies, exposities, lezingen en andere events. Laat je motiveren, inspireren en informeren over de circulaire transitie. Waar zijn anderen mee bezig? En hoe kan circulariteit voor jou interessant zijn?

De meesten kennen het wel, de jaarwisseling is geweest en de goede voornemens zitten nog vers in ons hoofd. En nu is het zover, de blauwe maandag nadert, we hebben alweer wat steekjes laten vallen betreft onze voornemens, en de wereld ziet er nog steeds niet uit zoals we gewild hadden. Het ís ook moeilijk om van de ene dag op de andere een veel leuker, duurzamer en bijvoorbeeld gezonder leven te leiden. Wij willen daarbij maar al te graag helpen, en dit proberen we door te laten zien dat goede voornemens gewoon samengaan met groene voornemens. Je hoeft niet een minder plezierige levensstijl aan te nemen om je milieubewuster op te stellen. Bekijk de simpele reminders hieronder om te kijken hoe het met jouw voornemens staat voor een leuk en duurzaam leven.

Je hebt het vast wel als krantenkop of as Facebook post gezien; als je geen vlees eet mag je langer douchen. Een biefstuk kost wel 3000 liter water, dus door deze vanmiddag niet te kiezen in de supermarkt, kan je zonder schuldgevoel een uitgebreide douche nemen… toch? Dat geeft natuurlijk wel een fijn gevoel, dat je zomaar even 3000 liter water bespaart en alsnóg lekker kan douchen. Maar hoe logisch is dit eigenlijk?

De biodiversiteit op onze planeet gaat zo snel achteruit, dat de bedreiging voor het menselijk leven ook snel groeit. Dit is geconcludeerd door het grootschalige wetenschappelijke onderzoek van de organisatie Ipbes, die verbonden is aan de Verenigde Naties. Het is vastgesteld dat dit een gevolg is van hoe de mens is omgegaan met de aarde. Dit onderzoek is een omroep om op grote schaal te verduurzamen, en in dat proces is de transitie van een lineaire naar een circulaire economie belangrijk. En, dit kan al beginnen bij de consument.

Pagina 1 van 9

Welke stap maak jij?

Via Leef Circulair heb ik