IKEA heeft dit jaar de Accenture Strategy Award for Circular Economy gewonnen (bekijk hier meer over deze awards). IKEA laat zien dat ze dit zeker verdient hebben. Er is bijvoorbeeld beloofd dat in 2030 alleen maar hernieuwbare en gerecyclede materialen worden gebruikt. Onlangs is er ook een mega gaaf idee tot reality ontwikkeled in de IKEA in Sydney. Ze hebben het klassieke idee van tweedehands en antiekwinkels, nieuw leven ingeblazen met dit initiatief. IKEA zal je oude meubels ontvangen, dit verkopen, en jou het geld geven. Dit is een grote verandering voor de denkwijze van de consumenten, want IKEA laat zien dat het ook circulair kan! Tweedehands winkels bestaan er natuurlijk al, maar juist omdat zo’n moderne en bekende meubelwinkel dit initiatief genomen heeft, verwacht Leef Circulair een belangrijke impact. Met dit merkwaardige idee maakt IKEA dus zeker hun merk waardig. In een bericht op het World Economic forum kun je precies lezen hoe IKEA tot dit plan is gekomen en hoe dit in Australië in zijn werking zal gaan. Recycle jij al meubels, wanneer volgen IKEA Nederland en andere meubelproducenten? 

 

De lokale publieke omroep van Rotterdam gaat een serie uitzenden waarin wordt onderzocht hoe het kan worden uitgevoerd dat de stad in 2050 geen afval meer zal produceren. De Serie Circulaire Stad volgt verschillende ondernemers en inwoners en er worden veel tips gegeven over wat de stadsbewoners thuis kunnen veranderen aan hun levenswijze. Deze korte maar krachtige aflevering zijn handig voor een beter begrip van een circulair huishouden en voor leuke tips. Bekijk hier de eerste aflevering!

Het kabinet heeft de beslissing genomen met de volgende doelstelling; geen afvalproductie meer in 2050. De Leef Circulair community heeft de ambitie dit uiterlijk 2030 te bereiken. Staatssecretaris van Milieu, Van Veldhoven schreef een brief aan de tweede kamer dat materialen die niet meer gebruikt worden, moeten worden gebruikt om iets nieuws van te maken. De eerste stappen zullen gaan richting het afschaffen van eenmalig bruikbare artikelen. Er komt een Beton-akkoord, wat inhoudt dat gesloopt beton weer terugkomt in de cementmolen en er komt een Plastic Pact, wat het gebruik van plastic gaat verminderen. De Europese Commissie heeft zelf voorgesteld om een verbod op plastic producten in te voeren.

De eerste 3D-geprinte huizen ter wereld staan straks in Eindhoven. Vijf woningen gemaakt van 3D geprint beton worden geplaats in het landschapspark Bosrijk. Voor de woningbouwsector is dit een grote doorbraak. Niet alleen is beton printen in 3D een doorbraak omdat de vorm zo flexibel kan zijn, maar ook zorgt het voor meer duurzaamheid. Er wordt minder beton verspild, materiaal bespaard en het printen is minder vervuilend. Het is uiteraard niet een volledig circulaire woning maar wel leuk om een keertje te bekijken hoe een huis gewoon “geprint” kan worden!

Welke stap maak jij?

Via Leef Circulair heb ik