Het klinkt misschien extreem, een leven zonder afval. Geen plastic, geen producten die je eenmalig gebruikt, minder consumeren en meer recyclen. Om het doel van Zero Waste te bereiken, moet je er je lifestyle van maken. Uiteindelijk is dat een grote verandering, maar je kunt dit doel bereiken door te beginnen met dagelijkse gewoontes te veranderen. Hoe meer Zero Waste gewoontes jij hebt, hoe duurzamer jij leeft, hoe minder de consumptie-en productieprocessen van de economie de aarde beschadigen.

Als je dit jaar wenst voor een kleinere CO2 footprint, een grotere biodiversiteit of een verminderde plasticsoep, ben je bij de Groene Kerstman op het juiste adres! Hij zal je helpen ervoor te zorgen dat jouw kerstcadeau niet in de vuilnisbak terecht komt, dat er een goed verhaal achter zit en dat je bijdraagt een leuk, duurzaam leven. De Groene Kerstman geeft hierbij dus wat suggesties voor duurzame kerstcadeaus.

Het meest sprekende en tegelijk ook erg laagdrempelige voorbeeld van de circulaire economie vind ik Peerby. Het concept van Peerby is simpel en brengt vraag en aanbod bij elkaar met behulp van een digitaal platform. Zo heb je bijvoorbeeld maar maximaal twee keer peer jaar die hoge drukspuit nodig. Net niet de moeite om deze aan te schaffen. Denk aan de hoge kosten maar ook aan het vervolgens moeten stallen van dit apparaat.  Dan is uiteraard lenen een mooie uitkomst. Maar wie heeft nu zo’n apparaat en woont het liefst ook nog een beetje in de buurt? Door je oproep op Peerby te zetten heb je binnen no-time antwoord van je buren.

Pagina 1 van 3

Welke stap maak jij?

Via Leef Circulair heb ik