Je hebt het vast wel als krantenkop of as Facebook post gezien; als je geen vlees eet mag je langer douchen. Een biefstuk kost wel 3000 liter water, dus door deze vanmiddag niet te kiezen in de supermarkt, kan je zonder schuldgevoel een uitgebreide douche nemen… toch? Dat geeft natuurlijk wel een fijn gevoel, dat je zomaar even 3000 liter water bespaart en alsnóg lekker kan douchen. Maar hoe logisch is dit eigenlijk?
Deze oplossing, of suggestie om duurzamer te leven is incompleet. Namelijk, de vleesproductie en de douchegewoontes gaan veel verder dan alleen waterverbruik. De vleesproductie kost niet alleen water, maar ook ruimte, grondstoffen en graan. Je kunt ook niet om de uitstoot van Co2 en methaan heen. Verder is het inefficiënt omdat het water en graan dat naar de vleesproductie gaat vaak lokaal hoognodig is.
Laten we nu kijken naar hoe het zit met onze douches. Met douchen, gaat het er niet alleen om dat je onnodig water verbruikt wanneer je langer gaat douchen dan ‘nodig’ is, maar ook om de watertemperatuur. Het kost namelijk gas (en geld) om het water te verwarmen. De verbranding van deze fossiele brandstof zorgt dus voor Co2 uitstoot, net zoals in de vleesindustrie. Ook al is deze individuele uitstoot van jouw douchebeurt lager dan die van de gehele vleesindustrie, het is alsnog belangrijk.
De vergelijking tussen één dag geen vlees eten of een maand niet douchen is aan de ene kant handig, want het laat goed de proportionele impact zien van de consumptie van één product en een zowat dagelijkse gewoonte van de Nederlander. De conclusie die vaak hieruit getrokken wordt is echter niet zo handig, want de impact van zowel vleesconsumptie als douchen gaat verder dan waterverbruik. Bovendien, lijkt het onlogisch om de keuze te maken om minder vlees te eten zodat je langer kan douchen. In onze visie, is het efficiënter als je én minder vlees eet én minder lang gaat douchen én minder nieuwe kleding koopt én minder vliegt. Wanneer je slechts het ene zou opofferen voor het ander, is er uiteindelijk geen vermindering van jouw ecologische voetprint. Het is dus niet zo logisch om vleesconsumptie weg te strepen tegen douchen.
Zoals onderzoeker Shivant Jhagroe van de Universiteit Leiden zei: “Ja, de industrie en landbouw verbruiken veel, maar dat betekent niet dat je je eigen impact kan wegcijferen. Als consument ben je medeverantwoordelijk voor de industrie, omdat jouw vraag aanbod creëert.” Zolang we wachten tot de overheden een volledig circulaire economie tot stand hebben gebracht, kunnen wij net zo goed beginnen met duurzaam te leven.
Heb jij nog leuke ideeën om voor een leuk en duurzaam leven? Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bronnen: